Da li finansijski rezultati utiču na sportske rezultate u fudbalskoj industriji? - Studija slučaja Brazilske fudbalske lige - Tertuliano, Ivan Wallan; Lima, Eric Matheus Rocha; de Oliveira, Vivian; Pavlović, Vladan D; Machado, Afonso Antonio; Fischer, Carlos Norberto (Industrija, 2018)
Cilj ovog članka je istraživanje uticaja prihoda klubova na njihovo rangiranje. Istraživanje je sprovedeno u prvoj diviziji Brazilske fudbalske lige u periodu od 2007. do 2016. godine. Podaci o prihodima klubova i njihovom rangiranju prikupljeni su sa internet stranica klubova i entiteta koji istražuju sportsku ekonomiju brazilske fudbalske konfederacije. U ovoj studiji koristili smo podatke 16 klubova, koji su, na osnovu ukupnih prihoda, razvrstani u tri grupe. Klubovi svrstani u grupu G1 ostvarili veći ukupni prihod od klubova razvrstanih u ostale grupe, klubovi svrstani u grupu G3 ostvarili su najmanji prihod, ali je istraživanje pokazalo da su klubovi iz sve tri grupe evoluirale tokom posmatranih godina. Posmatrajući rangiranje klubova, uočava se da su klubovi svrstani u grupu G1 i G2 ostvarile slične rezultate, a da su klubovi svrstani u grupu G3 uvek zauzimali najnižu poziciju u prvenstvu. Ovi rezultati potvrđuju korelaciju između ostvarenih prihoda i rangiranja kluba. Može se izvesti zaključak da su kubovi sa većim prihodima osvajali bolje pozicije na prvenstvu,budući da veći prihodi omogućavaju bolje uslove za takmičenje za titulu, a dalje povećanje prihoda posledica je, ne samo, primljenih nagrada i sponzorstva, već takođe i posledica osvojenih titula.
Keywords: Revenue||; ||Prihod; Football||; ||Fudbal; Classification||; ||Klasifikacija; Brazilian||; ||Brazilski