Nivo proizvodne specijalizacije - Srbija i nove članice EU - Mićić, Vladimir T; Savić, Ljubodrag P; Radičić, Dragana S (Industrija, 2018)
U radu je analiziran nivo i kretanje proizvodne specijalizacije (diversifikacije) prerađivačke industrije Srbije i članica EU primljenih od 2004. Cilj rada je da pokaže pravac strukturnih promena srpske pređivačke industrije i da ih uporedi sa novim članicama EU, da li su one u skladu sa nivoom BDP per capita praćene rastom specijalizacije, posebno u oblastima sa srednje višom i višom tehnološkom intenzivnošću proizvodnje. U radu se za potrebe analize nivoa proizvodne specijalizacije sektora i oblasti prerađivačke industrije koristi Indeks specijalizacije industrijskog sektora. Promene u specijalizaciji anliziraju se promenom ovog indeksa tokom petogodišnjih perioda. Nivo specijalizacije prerađivačkog sektora dovodi se u vezu sa nivoom BDP per capita i stopama njegovog rasta. Za porećenje nivoa specijalizacije sektora i oblasti industrija Mađarske, Češke, Poljske, Slovenije Slovačke, Estonije, Litvanije, Bugarske, Rumunije i Srbije primenjen je metod komparacije. Rezultati istraživanja ukazuju da pravac strukturnih promena srpske prerđivačke industrije ne prati obrazac, da niži nivo BDP per capita uslovljava viši nivo proizvodne specijalizacije, dok nizak nivo njene specijalizacije i mali broj oblasti uslovljavaju nisku tehnološku intenzivnost proizvodnje, što nije pravilo kod članica EU.
Keywords: specialization||; ||specijalizacija; Production||; ||proizvodnja; Manufacture||; ||industrijska prerada; Industries||; ||industrije