Izračunavanje premije u osiguranju motornih vozila pomoću složenih Paoasonovih distribucija - Simeunović, Ivana; Balaban, Mladenka; Bodroža, Duško (Industrija, 2018)
Osiguranje motornih vozila, posebno osiguranje od autoodgovornosti zauzima dominatno učešće u portfelju neživotnih osiguranja u gotovo svim zemljama sveta. Cilj ovoga rada je analiza postupaka utvrđivanja premijskih stopa u osiguranju od autoodgovornosti korišćenjem bonus-malus sistema, kao jednog od ključnih instrumenata za povećanje bezbednosti saobraćaja. U radu je data kraća analiza tržišta osiguranja autoodgovornosti u Srbiji, sa posebnim osvrtom na primenu bonus-malusa u praksi. Koristeći uzorak iz 2015. godine jednog od najvećih srpskih osiguravača autoodgovornosti dokazano je da su složene Poasonove distribucije adekvatan izbor u procesu modeliranja pomenutog tarifnog sistema. Osnovni rezultat istraživanja predstavlja konstriusani bonus-malus sistem baziran na složenim Poasonovim modelima, pri čemu je za određivanje premije korišćen princip očekivane vrijednosti. Iz sprovedene analize je zaključeno da je prilikom formiranja bonus-malus sistema u praksi značajno koristiti pojedine matematičko-statističke modele, kao i da je postojeći tarifni sistem autoodgovornosti u Srbiji moguće unaprediti uvođenjem dodatnih pretpostavki.
Keywords: expected value principle||; ||princip očekivane vrednosti; bonus-malus system||; ||bonus-malus sistem; determining premium||; ||utvrđivanje premije; mixed Poisson distributions||; ||složene Poasonove distribucije; automobile insurance||; ||osiguranje motornih vozila; Insurance||; ||osiguranje