Jedan višekriterijumski pristup izboru najbolje ponude u javnim nabavkama - Plećić, Katarina; Žižović, Mališa; Marković, Marko; Đoković, Filip (Industrija, 2018)
Oblici poslovanja, kao što je prodaja roba i usluga državnim preduzećima, izrazito su atraktivni za privatna preduzeća zbog sigurne naplate i kao takvi, podložni su mogućim zloupotrebama. Tamo gde ima mogućnosti za korupciju bez obzira da li ista postoji ili ne, mora se govoriti i o zaštiti prava naručilaca, ali i svih učesnika u postupcima javnih nabvki. Cilj ovog rada je prikaz jedne moguće višekriterijumske metodologije za izbor najbolje od prijavljenih ponuda u konkursu za javnu nabavku. Prema Zakonu o javnim nabavkama u Republici Srbiji naručilac javne nabavke je dužan da definiše kriterijume za dodelu ugovora po konkursu i da ih vrednuje ponderima. Doprinos ovog rada je prikaz nove metodologije koja pruža mogućnost naručiocu javne nabavke da na transparentan, jedinstven i po važećem Zakonu o javnim nabavkama ispravan način izabere najbolju od prijavljenih ponuda u okviru konkursa javne nabavke.
Keywords: Multi-criteria analysis||; ||višekriterijumska analiza; Public Procurement||; ||javne nabavke; Procurement||; ||nabavke