Internacionalizacija preduzetničkih poduhvata u tranzicionim zemljama - Leković, Božidar Stojan; Marić, Slobodan Milan (Industrija, 2017)
Zdrava i fleksibilna ekonomska struktura preduzetničkih poduhvata i malih preduzeća tretiraju se kao neophodni delovi ekonomskog mozaika i važnih elemenata međunarodne konkurentnosti. U skladu sa pomenutim aspektom, preduzetničkih poduhvati biće analizirani kroz stepen uključenosti u procesu internacionalizacije u kontekstu regionalnih i globalnih integracionih procesa, kao poslednjoj fazi ekonomskog aspekta procesa globalizacije posmatrajući nivo postignut u kontekstu zemalja u tranziciji u poređenju sa drugim odabranim grupama. Glavni cilj rada je fokusiran na analizu uključivanja preduzetnika u proces internacionalizacije poslovanja u zavisnosti od faze ekonomskog razvoja grupe zemalja i od stepena u razvoju preduzetničkog procesa. Analiza dostupnih podataka GEM projekta omogućavaju analizu i identifikovanje potencijalnih specifičnosti grupe tranzicionih zemalja u poređenju sa ostalim definisanim podgrupama u uzorku različitog stepena razvijenosti sa aspekta ostvarenog nivoa uključenosti u process internacionalizacije preduzetničkih poduhvata primenom statističkih postupaka za utvrđivanje razlika između grupa uzorka primenom MANOVA, Anova, discriminant analysis and Mahalanobis distance. Rezultati istraživanja su direktno udovoljili zahtevima postavljenih ciljeva u pogledu stepena uključenosti preduzetnika u proces internacionalizacije poslovanja u zavisnosti od dostignutog stepena ekonomskog razvoja i faze u razvoju preduzetničkog procesa, čime se izdvajaju posebno zemlje u tranziciji.
Keywords: Transit||; ||Prelaz; Process||; ||Proces; Economics||; ||Ekonomija