Struktura socijalnog kapitala preduzetnica: pilot istraživanje u izabranim regionima u Republici Srbiji i u Republici Austriji - Stosic Panic, Danijela; Kircher, Monika (Industrija, 2017)
U radu su predstavljeni rezultati pilot istraživanja preduzetničke aktivnosti žena u izabranim regionima u Republici Srbiji i Republici Austriji sa fokusom na komponente socijalnog kapitala preduzetnica. Imajući u vidu potencijalni značaj socijalnog kapitala za otpočinjanje preduzetničke aktivnosti, kao i za poslovne performanse preduzetnica, istraživanje je sprovedeno sa ciljem da se identifikuju osnovne karakteristike i eventualne razlike poslovno-diskusionih mreža kao manifestacione forme socijalnog kapitala srpskih i austrijskih preduzetnica. Radi realizacije navedenog istraživačkog cilja, sprovedeno je terensko istraživanje na uzorku preduzetnica iz urbanih područja u Republici Srbiji i u Republici Austriji. Rezultati sprovedenog istraživanja potvrđuju očekivanja da su članovi porodice i prijatelji bitan izvor informacija i poslovnih saveta za preduzetnice, kao i to da u njihovim poslovno-diskusionim mrežama ima relativno više žena. Strukture poslovno-diskusionih mreža preduzetnica iz izabranih regiona u Srbiji i Austriji pokazuju sličnosti po najvećem broju analiziranih aspekata. Rezultati sprovedenog istraživanja doprinose obogaćivanju korpusa znanja o preduzetničkoj aktivnosti žena u analiziranim zemljama i mogu predstavljati smernicu za definisanje programa podrške preduzetničkoj aktivnosti žena.
Keywords: Female entrepreneurs||; ||Žensko preduzetništvo; Social capital||; ||Socijalni kapital; Network||; ||Mreža; Entrepreneurs||; ||Preduzetništvo; Capital||; ||Kapital; Austria||; ||Austria