Uticaj stranih direktnih investicija na srpsku industriju - Boljanović, Srđan; Hadžić, Miroljub (Industrija, 2017)
Dosadašnja emprijska istraživanja o uticaju stranih direktnih investicija SDI na zemlju domaćina su bila fokusirana na makroekonomske uticaje SDI na izvoz ili su analizirale direktan doprinos stranih aflijacija ili su ispitivale efekat prelivanja. Koristeći mešoviti model metod najmanjih kvadrata sa fiksnim efektima u istraživanju je dokazano da su SDI imale pozitivan efekat na rast izvoza Srbije. Strane direktne investicje su vodile porastu produktivnosti u velikom broju domaćih kompanija.Istovremeno, istraživanje je vršeno na mikroekonomskom, nivou kompanija ukazale su na horizonatlni I vertikalni efekat prelivanja. SDI kroz vertikalni efekat prelivanja su imale pozitivan efekat na glavne snabdevače, dok su istovremeno uticale na istiskivanje glavnih konkurenata sa tržišta.
Keywords: Industry||; ||Industrija; Export||; ||Izvoz; Spillover effect||; ||Efekat prelivanja; Investment||; ||Investicije; Foreign direct investment||; ||Strane direktne investicije