Konkurentnost sajmova na osnovu kompozicije raspodela - Prdić, Nedeljko (Industrija, 2017)
Optimizacija konkurentnosti predstavlja jedan od osnovnih elemenata savremenog sajamskog marketinga, pri čemu značaj konkurentnosti dobija sve veću težinu. Cilj ovog rada je da se putem analogija marketinških procesa u ekonomiji sa nano-procesima u prirodi pronađe model za optimizaciju konkurentnosti. Korišćena je analogija sa Bolcmanovom statističkom raspodelom čestica po energijama, pri čemu su Bolcmanovi termini čestice i energije zamenjeni terminima „količina prodate usluge“ i „cena usluge“. Termin „usluga“ i „cena“ treba shvatiti u najopštijem smislu. Zbog analogije sa Bolcmanovom raspodelom, raspodele „usluga-cena“ su eksponencijalnog tipa sa različitim parametrima. Zbog različitosti parametara srednje vrednosti se moraju računati po rezultujućoj raspodeli koja se naziva kompozicija. Na primeru rezultirajuće raspodele za dve eksponencijalne gustine raspodele zaključeno je da srednje vrednosti računate po rezultirajućoj raspodeli rastu kada su parametri bliski jedan drugom. Ovaj zaključak svakako treba proveriti na slučajevima većeg broja raspodela.
Keywords: Dirichlet's Formula||; ||Dirihleova formula; Composition of function||; ||Kompozicija funkcija; Boltzmann's distribution||; ||Bolcmanova raspodela; fair competitiveness||; ||Konkurentnost sajmova; Service||; ||Servis; Price||; ||Cena; Distribution||; ||Distribucija