Uticaj potrošnje opasnih hemikalija na razvoj agroturizma u Srbiji - Matijašević Obradović, Jelena D; Lukavac, Jelena Z; Miletić, Ljiljana Z; Ničić, Milica S; Mitrović, Nenad Lj (Industrija, 2017)
Primarna pažnja u razmatranju činjenice da je procenat potrošnje opasnih hemikalija obrnuto srazmeran kvalitetu ekološkog potencijala, koji je pak jedan od osnovnih principa ruralnog razvoja i ima direktne implikacije u oblasti razvoja agroturizma, sprovedeno je istraživanje potrošnje opasnih hemikalija koje je obuhvatilo period od 2011. – 2015. godine u Rupublici Srbiji u poređenju sa EU 28. Istraživanje je bilo usmereno na potrošnju opasnih hemikalija prema oblastima Klasifikacije delatnosti, potrošnju opasnih hemikalija prema klasama toksičnosti (A-E) i analizu potrošnje opasnih hemikalija po regionima Republike Srbije. Dobijeni rezultati otkrivaju da je potrošnja svih klasa opasnih hemikalija per capita u Srbiji značajno niža nego u EU, kao i da je udeo najtoksičnijih klasa manji. Pored toga, trend potrošnje opasnih hemikalija u Srbiji opada, dok u EU stagnira. Posebno mala potrošnja je zabeležena u u Južnom i Istočnom regionu kao i u Šumadiji i Zapadnom regionu, što ukazuje na potencijal ovih regiona za razvoj agroturizma na osnovu ove činjenice.
Keywords: Region||; ||Region; Consumption||; ||Potrošnja; Chemical||; ||Hemijski