Finansijska Cost-Benefit analiza investicija u sistem daljinskog grejanja na drvni otpad - Stošić, Ivan; Domazet, Ivana; Đuričin, Sonja; Beraha, Isidora (Industrija, 2017)
Cilj istraživanja je analiza izvodljivosti dugoročnog održivog koncepta uvođenja sistema daljinskog grejanja koji koristi drvni otpad. Empirijski deo istraživanja u radu je sproveden na osnovu podataka prikupljenih terenskim istraživanjem u opštini Trstenik (grad u Srbiji u kojem je trenutni sistem daljinskog grejanja na mazut i mrki ugalj). Na osnovu metoda Finansijske Cost-Benefit analize, u radu je izvršena ocena finansijske efikasnosti investicije u postrojenje za daljinsko grejanje na drvni otpad i energetsku uštedu u sistemu daljinskog grejanja. Rezultati istraživanja pokazuju da bi ovakva investicija, posmatrano sa finansijskog aspekta, mogla biti profitabilna: Neto sadašnja vrednost investicije je pozitivna, finansijska stopa povraćaja je visoka (30,69%) i period povraćaja je relativno povoljan (7. godina). Takođe, prikazana SWOT analiza upućuje na realističnost implementacije sistema daljinskog grejanja na drvni otpad. Primena ovakvog sistema, međutim, ne bi bila jednostavna imajući u vidu da je uvođenje svakog novog koncepta daljinskog grejanja neminovno praćeno brojnim izazovima. Rezultati ovog istraživanja mogli bi da posluže kao veoma korisni inputi donosiocima odluka prilikom odabira odgovarajućih modela za unapređenje performansi sistema daljinskog grejanja u opštinama.
Keywords: Wood||; ||Drvo; Investment||; ||Investicije; District heating||; ||Daljinsko grejanje