Merenje regionalnih ekonomskih dispariteta u Srbiji: Multivarijacioni statistički pristup - Stamenkovic, Milan Dragan; Savic, Mirko (Industrija, 2017)
dentifikovanje regionalnih ekonomskih disparitetima i njihovih razmera predstavlja važan faktor pri formulisanju regionalne razvojne politike. U ovom radu, predložena je alternativna, multivarijaciona statistička metodologija za merenje stepena ekonomske razvijenosti okruga u Srbiji i njihovu klasifikaciju u homogene grupe, korišćenjem pet ekonomskih pokazatelja. Nakon kreiranja novog kompozitnog pokazatelja za merenje stepena ekonomske razvijenosti (IED), primenom faktorske analize, izvršena je klasifikacija okruga na bazi njegovih vrednosti. Evaluacija kvaliteta formiranih grupa u pogledu njihove strukture sprovedena je korišćenjem nehijerarhijske procedure grupisanja. Predstavljeni pristup se razlikuje od postojećih u literaturi budući da uvažava statističke pretpostavke na kojima se zasniva validna primena korišćenih multivarijacionih metoda. Rezultirajuća kategorizacija, sačinjena iz tri grupe okruga, jasno potvrđuje prisustvo izraženih regionalnih ekonomskih dispariteta između manje razvijenih okruga u istočnom i južnom delu i više razvijenih okruga u severnom delu Srbije. Pored navedenog, okruzi u čijem sastavu su grad Beograd i Novi Sad zauzimaju vodeće pozicije u poređenju sa ostalim okruzima.
Keywords: Regional Economics||; ||Regionalna ekonomija; Multivariate statistical analysis||; ||Multivarijantna statistička analiza; Composite indicator||; ||Kompozitni indikator; Regional disparities||; ||Regionalni dispariteti; Economic development||; ||Ekonomski razvoj