Evolucija menadžmenta znanja - Mašić, Branislav; Nešić, Sandra; Nikolić, Davor; Dželetović, Milenko (Industrija, 2017)
Teorija poslovanja i upravljanja se ubrzano menja, i očekivano je da će se promene nastaviti. Nastaju novi koncepti i paradigme koje se primenjuju u organizacionom životu. Menadžment znanja nije nov koncept, već je struktuiran u relativno skorije vreme. Iako ovaj koncept nije bio popularizovan sve do poslednje dve decenije 20. veka, sâmo prenošenje znanja i upravljanje znanjem seže u daleku prošlost. Cilj ovog rada je analiza istorije menadžmenta znanja i ispitivanje upotrebe menadžmenta znanja kao upravljačkog alata u organizacijama. Rad je usredsređen na sistematski pregled literature o menadžmentu znanja. Akcenat je stavljen na korelaciju između menadžmenta znanja i informacionih i komunikacionih tehnologija, te pojavu i upotrebu novih alata i tehnika; promenu u načinu na koji je znanje konceptualizovano, društveni kontekst menadžmenta znanja, “Big Data” i analitiku, veštačku inteligenciju. Značaj samog znanja nije se dovodio u pitanje, s obzirom na to da je znanje prepoznato kao izuzetno vredan resurs.
Keywords: Information technologies||; ||Informacione tehnologije; Evolution||; ||Evolucija; Concept||; ||Koncept; Tool||; ||Alat; Management||; ||Menedžment; Knowledge management||; ||Menadžment znanja