Uključenost zaposlenih kao faktor fleksibilnosti privrednih društava u Republici Srbiji –empirijsko istraživanje - Gavrić, Gordana Ž; Kirin, Snežana; Brzaković, Miodrag (Industrija, 2017)
Adekvatno i pravovremeno reagovanje u uslovima stalnih promena od suštinskog je značaja za opstanak kompanije. Kapacitet za takvo reagovanje se meri stepenom fleksibilnosti pri čemu se pod fleksibilnošću podrazumeva sposobnost da se kompanija promeni ili da se lako menja u skladu sa situacijom. Fenomen fleksibilnosti može se ostvariti kompletnijim uključivanjem zaposlenih u sistem funkcionisanja organizacije, što podrazumeva razvijanje njihovih potencijala, participaciju u donošenju odluka i samostalno organizovanje posla, slobodu u preduzimanju inicijativa, dobar sistem informisanja, podsticanje timske orjentisanosti i interaktivnosti zaposlenih u ostvarivanju organizacionih ciljeva. Cilj ovog rada jeste da se kroz empirijsko istraživanje prikaže stepen uključenosti zaposlenih u organizacijama u Srbiji, da se identifikuju faktori koji utiču na njen razvoj i analizira razlika uključenosti zaposlenih u domaćim i stranim kompanijama. Istraživanje je sprovedeno putem upitnika baziranog na Denisonovom modelu organizacione kulture pri čemu je uzorak  veličine 1000 ispitanika. Podaci su statistički obrađeni i interpretirani. Rezultati su pokazali da privredna društva u Republici Srbiji još treba da rade na unapređenju uključivanja zaposlenih u život kompanije, da kod donošenja odluka postoji razlika između stranih i domaćih kompanija i da timski rad jeste bitan faktor uključivanja zaposlenih.
Keywords: Denison’s model||; ||Denisonov model; Organization||; ||Organizacija; Flexibility||; ||Fleksibilnost; Employees||; ||Zaposleni