Nadzor u finansijskom izveštavanju kroz prizmu regulatornog okvira i prakse u R. Srbiji - Milutinović, Sunčica; Medved, Ivana (Industrija, 2017)
U radu je izvršeno istraživanje iz oblasti internog nadzora u finansijskom izveštavanju u privatnom sektoru R. Srbije. U prvom delu rada izvršena je komparacija zakonske sa aktuelnom međunarodnom regulativom. Cilj istraživanja je bio da se proceni dostignut nivo harmonizacije nacionalnog sa međunarodnim regulatornim okvirom u oblasti finansijskog izveštavanja. U drugom delu rada istražen je uticaj internog nadzora u finansijskom izveštavanju na uporedivost finansijskih izveštaja u uslovima dosledne primene regulatornog okvira. Cilj istraživanja je bio da se ispita da li interni nadzor utiče na uporedivost finansijskih izveštaja. Metodologija istraživanja koja je korišćena pri obradi podataka dobijenih putem upitnika obuhvatala je jednofaktorsku analizu varijanse, Pirsonov koeficijent linearne korelacije, te Spirmanov i Kendalov koeficijent korelacije ranga. Uzorak je obuhvatao 297 zaposlenih na pozicijama računovodstva i/ili revizije u privatnom sektoru R. Srbije. Rezultati su pokazali da postoji (delimična) neusklađenost domicilne regulative sa regulativom EU, odnosno da nacionalni regulatorni okvir nije harmonizovan sa međunarodnim regulatornim okvirom. Takođe, rezultati su pokazali da interni nadzor, definisan kako u domicilnoj, tako i u regulativi EU, doprinosi uporedivosti finansijskih izveštaja u uslovima dosledne primene regulatornog okvira.
Keywords: Comparability||; ||Uporedivost; Harmonization||; ||Harmonizacija; Regulatory framework||; ||Regulatorni okvir; Financial reporting||; ||Finansijsko izveštavanje; Internal supervision||; ||Nadzor; Regulation||; ||Regulativa