Odnos između organizacione klime i efektivnosti menadžmenta - Arsenijević, Olja M; Jovanović, Larisa; Radosavljević, Milan Života (Industrija, 2017)
Predmet ovog istraživanja predstavlja povezanost efektivnosti menadžmenta privrednih organizacija Vojvodine sa kreativnom organizacionom klimom.Shodno tome, naučni cilj nešeg istraživanja je provera jednog od najšire korišćenih modela merenja efektivnosti menadžmenta – Baldridžovog modela, na kojem se zasniva sistem podsticanja kvalitata menadžmenta u SAD. Problem ovog istraživanja možemo formulisati pitanjima: Može li se u savremenim tržišnim okolnostima menadžment preduzeća u AP Vojvodini, oblikovanim prema tradicionalnom tejlorističkom modelu proisteklom iz ranih etapa razvoja kapitalizma, smatrati efektivnim? Ključni nalaz ovog istraživanja može se iskazati sledećim zaključkom: u uzorku posmatranih organizacija nivo organizacione kreativnosti je na nultom nivou. Ideje i ponašanja svojstvena kreativnoj organizacionoj klimi tek se rađaju (prosečna ocena nivoa kreativnosti koju su dali svi anketirani ispitanici je 0,396, a medijana je 0,428). U nastojanju da se ovaj nalaz konkretizuje, preduzeta je analiza povezanosti grupišućih varijabli organizacione kreativnosti sa potencijalnim faktorskim varijablama organizacione kreativnosti.
Keywords: Creative organisational climate||; ||Creativna organizaciona klima; Management||; ||Upravljanje; Creativity||; ||Kreativnost; Climate||; ||Klima