Model za unapređenje procesa proizvodnje u srpskim preduzećima sa maloserijskim tipom proizvodnje - Vorkapić, Miloš; Ćoćkalo, Dragan Ž; Sajfert, Dragana; Đorđević, Dejan; Cvijanović, Strahinja (Industrija, 2017)
U radu je prikazan teoretski model za poboljšanje procesa proizvodnje koji je razvijen i testiran u malim proizvodnim preduzećima. Takođe, model predstavlja nov organizacioni model koji omogućava potpunu primenu pull strategije koje nije dovoljno zastupljena u Srbiji, a sa osvrtom na održivi proces proizvodnje proces ponovne proizvodnje, i sve zastupljeniji aspekt zaštite životne sredine. U modelu su dete smernice o tome kako da SMEs racionalno troše energiju, materijale, vodu i enrgiju u procesu proizvodnje novog proizvoda. Razvoj novih proizvoda u SMEs na teritoriji Republike Srbije prate mnogi problemi, a među najuticajnijim su: finansijski tokovi, loša procena tržišta, znanje nedostatak ISO 9001 sertifikata i slaba organizaciona struktura. Na osnovu podataka iz istraživanja, identifikovani su sledeći problemi u malim preduzećima: znanja pojedinaca, distribucija i realizacija poslovnih zadataka, porast operativnih troškova zbog loše podele poslova, izrazito loše komunikacije sa potrošačima.
Keywords: Cybernetic model||; ||Kibernetik model; Remanufacturing||; ||Reproizvodnja; Small-scale production||; ||Maloserijska proizvodnja; Manufacture||; ||Proizvodnja