Očekivanja u pogledu uslova rada pri zapošljavanju mladih u Srbiji - Pavlović, Dejana; Zubović, Jovan; Zdravković, Aleksandar (Industrija, 2017)
Mladi na tržištu rada zemalja u razvoju, kao što su Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, se suočavaju sa brojnim poteškoćama, kao što je da skoro polovina stanovništva starosti između 15 -24 ne radi ili rade u neformalnom sektoru. Razlozi za to mogu biti brojni. Finansijska kriza i nizak ekonomski razvoj zemlje su negativno uticali na mlade generacije što je rezultiralo nedostatkom slobodnih radnih mesta. Pored toga, kao razlozi za njihov otežan ulazak na tržište rada navode se nedostatak iskustva, nizak stepen obrazovanja među mladima itd. Kako poslodavci imaju određena očekivanja od mladih ljudi kad ulaze na tržište rada, tako i mladi imaju određene kriterijume koji su im važni pri odabiru posla. U radu je prikazano istraživanje o očekivanjima mladih ljudi koji ulaze na tržište rada u Republici Srbiji. Prema rezultatima istraživanja na osnovu analize očekivanja mladih i potreba u vezi sa potencijalnim uslovima rada, autori su primenom faktorske analize identifikovali koje su grupe faktora najvažnije u pronalaženju radnog mesta u Srbiji, sa fokusom na nezaposlene mlade osobe uzrasta između 16 i 30 godina. Rezultati su pokazali da su im najznačajnija tri pitanja: 1. da posao ne utiču na privatan život; 2. da su sredstva obezbeđena; 3. da je posao siguran. Na kraju dolazimo do zaključka da ako kompanija obezbedi da su ova tri pitanja regulisana, veća je verovatnoća da će zaposliti mlade profesionalce.
Keywords: Market||; ||Tržište; Labour Market||; ||Tržište rada; Labour||; ||Rad; Job||; ||Posao