Rusko tržište prehrambenih proizvoda - nova izvozna šansa za CEFTA privrede - Stanojević, Nataša (Industrija, 2016)
Istraživanje ima za cilj da, kvantitativnom i kvalitativnom analizom, ukaže na do sada neiskorišćene izvozne potencijale CEFTA privreda na rusko tržište. Preciznije, istražuje se rusko tržište hrane, zbog svoje veličine, nedostatka domaće ponude i nedavnih promena trgovinskih partnera zbog političkih i bezbednosnih antagonizama. Konkurentnost prehrambenih proizvoda CEFTA država na ruskom tržištu analizirana je primenom dva klasična instrument konkurentnosti - koeficijent podudarnosti i realni efektivni devizni kurs (RER). Prvim instrumentom se najpre utvrđuje podudarnost između CEFTA izvoza i ruskog uvoza hrane u celini, a zatim se primenjuje na šest najvažnijih ruskih uvoznih prehrambenih proizvoda. Rezultati ukazuju na maksimalni stepen usklađenosti između ruskog uvoza i izvoza svih CEFTA privreda u pogledu trgovine voćem, povrćem i njihovih prerađevina. RER je uključen u istraživanje sa ciljem da pokaže konkurentnost u pogledu cena bilateralne trgovine, a rezultat je veoma povoljan odnos valuta, osim u slučaju Crne Gore i Bosne, zbog njihove fiksiranosti za evro. Zbog malog obima proizvodnje u CEFTA i nesrazmerno velikog ruskog tržišta, kao osnova nove CEFTA izvozne strategije, predloženo je povezivanje, odnosno formiranje prehrambenog lanca snabdevanja koji bi činile poljoprivredni kompanije prehrambene industrije ovih država.
Keywords: Food value chain||; ||Prehrambeni lanac vrednosti; Coefficient of conformity||; ||Koeficijent podudarnosti; CEFTA||; ||CEFTA; Russian||; ||Rusija; Market||; ||Tržište; Food||; ||Hrana; Export||; ||Izvoz