Tekstilna i odevna industrija zemalja Dunavske regije – komparativna prednost - Ignjatijević, Svetlana D; Raičević, Vuk (Industrija, 2016)
Predmet istraživanja je analiza i komparativne prednosti izvoza TC industrije zemalja dunavske regije na međunarodnom tržištu, sa akcentom na Srbiju, sa ciljem da se prouče komparativne prednosti i predlože ekonomska i pravna rešenja za dinamiziranje izvoza. U radu je sagledan izvoz per capita, učešće izvoza TC industrije i izmerena je komparativna prednost i specijalizacija zemalja dunavske regije u periodu od 2005 - 2013.godine. U istraživanju je primenjen Balassa (RCA) i Lafay indeks(LFI) komparativne prednosti, GL indeks i RUV indeks horizontalne i vertikalne specijalizacije u intraindustrijskoj razmeni. Istraživanjem je ustanovljena pozitivna komparativna prednost u izvozu tekstilne industrije: Češke, Nemačke i Slovenije. U izvozu odevne industrije pozitivnu komparativnu prednost ostvarile su: Bugarska, Mađarska, Moldavija, Rumunija, Slovačka i Srbija. Istraživanjem je ustanovljena pozitivna komparativna prednost izvoza sektora TC industrije Srbije. Rezultati istraživanja TC industrije ukazuju na postojanje korelacije između komparativne prednosti i intraindustrijske specijalizacije u međunarodnoj trgovini.
Keywords: Textiles||; ||Tekstil; Industries||; ||Industrija; Export||; ||Izvoz; Comparative advantage||; ||Komparativna prednost; Clothing industry||; ||Industrija odeće; Clothing||; ||Odeća