Organizacione forme i apsorpcija znanja - Radovanović, Nikola; Matović, Danijela S (Industrija, 2016)
Upravljanje obimom znanja u organizaciji predstavlja veliki izazov. Na organizacionom nivou mogu postojati ogromne količine neprepoznatog, potcenjenog znanja, ili neadekvatno primenjenog znanja. Organizacije zbog toga često imaju nedovoljno razvijen potencijal za apsorpciju znanja iz eksternih izvora. Održavanje efikasnih internih tokova znanja u okviru uspostavljene komunikacione mreže može pozitivno uticati na organizacioni kapacitet za apsorpciju ili identifikaciju, širenje i primenu znanja za komercijalne potrebe. Na osnovu dokaza da različite organizacione forme utiču na tokove znanja u organizaciji, ovo istraživanje se bavilo analizom odnosa između uobičajenih organizacionih formi i apsorpcionog kapaciteta organizacija. U datoj studiji smo testirali hipotezu kojom se tvrdi da organizaciona struktura utiče na apsorpciju i iskorišćavanje znanja u organizaciji. Primenjena metodologija obuhvata kvantitativne i kvalitativne metode istraživanja na bazi upitnika, a podaci su statistički analizirani i hipoteza testirana korišćenjem krostabulacije uz upotrebu chi-square testova. Nalazi sugerišu da tip organizacione forme utiče na kapacitet apsorpcije znanja i da postojanje fleksibilnije organizacione structure sa nižim nivoom formalizacije odnosa povećava mogućnosti apsorpcije i iskorišćavanja potencijalno vrednog znanja.
Keywords: Communication network||; ||Komunikaciona mreža; Absorptive capacity||; ||Apsopcioni kapaciteti; Organizational form||; ||Organizacione forme; Knowledge||; ||Znanje