Međunarodna komparacija efikasnosti u javnom sektoru – DEA metodologija - Lovre, Ivan; Jotic, Jelena (Industrija, 2016)
U ovom radu je analizirana i komparirana efikasnost javnog sektora Republike Srbije sa zemljama u regionu, novim članicama Evropske unije i zemljama Evropske unije. Efikasnost javnog sektora je analizirana relevantnom metodologijom i modelom linearnog programiranja DEA (Data Envelopment Analysis). Cilj ovog istraživanja je da da osnovu analize i komparacije efikasnosti javnog sektora Republike Srbije sa zemljama Evropske Unije utvrđuje se nivo efikasnosti, ali i potreba za državnom intervencijom u Republici Srbiji. Izrazita neefikasnost javnog sektora Republike Srbije kao posledicu ima negativne efekte na stabilnost sistema javnih finansija. Funkcionisanje srpskog javnog sektora prate konstantni budžetski deficiti sa trendom rasta spoljne i unutrašnje zaduženosti. Nereformisani javni sektor će dovesti do neuspeha fiskalne konsolidacije. Sprovedene mere fiskalne konslidacije neće biti efikasne bez reforme javnog sektora. Istraživanje pokazuje mogućnosti za smanjenje javne potrošnje za oko 25% bez smanjenja efikasnosti javnog sektora, što bi bilo dovoljno za eliminaciju budžetskog deficita.