Može li država da utiče na regionalnu distribuciju SDI – primer Češke, Mađarske, Poljske i Srbije - Makojevic, Nikola; Kostic, Milan; Puric, Jelena (Industrija, 2016)
Koristeći podatke o stranim direktnim investicijama tokom tranzicije Češke Republike, Mađarske, Poljske i Srbije ispitivali smo uticaj programa državane podrške na geografsku ravnomernost distribucije SDI u pomenutim državama. Strane direktne investicije teže da se koncentrišu u regionima gde mogu da pronađu bolje infrastrukturne i resursne uslove, stvarajući na taj način veći gep između razvijenih i nerazvijenih regiona u istoj privredi. Vlade posmatranih zemalja donele su programe podrške ravnomernijoj distribuciji SDI između regiona. Analizirali smo kompletan uzorak registrovanih SDI u posmatranom period. Istraživanje je pokazalo da postoji snažna koncentracija SDI u regionima glavnih gradova Mađarske, Češke Republike i Srbije, dok distribucija SDI u Poljskoj pokazuje opadanje koncentracije tokom posmatranog perioda.
Keywords: Poland||; ||Poljska; Hungary||; ||Mađarska; Czech||; ||Češka; Distribution||; ||Distribucija; Concentration||; ||Koncentracija; Foreign direct investment||; ||Strane direktne investicije