Održivost maloprodajnog sektora u Srbiji do 2013. godine- višestruki aspekti - Lovre, Koviljko; Brankov, Tatjana (Industrija, 2016)
U ovom radu smo analizirali izazove sa kojima se suočava maloprodajni sektor u Srbiji u toku procesa tranzicije, kao i ekonomsko- društveni značaj i ekološke performanse ovog sektora. Uprkos nedovoljnoj likvidnosti i profitabilnosti, ohrabrujuće deluje pozitivno poslovanje ukupnog maloprodajnog sektora nakon 2007. godine. Takođe, činjenica da se broj ISO 9001 i 14001 sertifikata povećava ohrabruje jer ukazuje na ekološku posvećenost kompanija. Generalno, naše istraživanje je pokazalo da je maloprodajni sektor u Srbiji na putu održivosti, ali da su potrebna dalja unapređenja. U tom cilju, neophodno je primeniti odgovarajuća institucionalna rešenja.
Keywords: Green certificates||; ||Zeleni sertifikati; Sustainable development||; ||Održivi razvoj; Retail chain||; ||Trgovinski lanac; Serbian||; ||Srpska; Industries||; ||Industrija; Economy||; ||Privreda