Mrežne eksternalije u telekomunikacionoj industriji: analiza srpskog tržišta - Trifunović, Dejan; Mitrović, Đorđe (Industrija, 2016)
Rad se bavi mrežnom konkurencijom i empirijski analizira tržišnu koncentraciju, mrežne i eksternalije dolaznih poziva, interkonekciju, diskriminaciju cena i troškove prelaska na srpskom tržištu telekomunikacija. Mrežne eksternalije su uzrokovale ekspanziju ovog tržišta sve do 2008. godine. Nakon ulaska VIP-a na tržište, postojeći operateri se nisu ponašali predatorski prema VIP-u i nastojali su da profitiraju od potrošača koji su imali visoke troškove prelaska. Omogućavanje prenosa brojeva između operatera je dovelo do smanjenja cene poziva u mreži i značajnog povećanja potrošačkog viška. Nasuprot nekim prethodnim istraživanjima, ova politika je povećala nivo konkurencije na tržištu. Utvrdili smo da su korisnici kompanije sa najvećim tržišnim učešćem imali najveće koristi od pozitivnih eksternalija dolaznih poziva. Najzad, jedan operater ne primenjuje cenovnu diskriminaciju odlaznih i dolaznih poziva u romingu što ima za posledicu da njegovi korisnici imaju veći nivo negativnih eksternalija dolaznih poziva u romingu od korisnika mreža koje vrše cenovnu diskriminaciju.
Keywords: Price discrimination||; ||Cenovna diskriminacija; Switching costs||; ||Troškovi prelaska; Call externalities||; ||Pozitivne eksternalije dolaznih poziva; Network externalities||; ||Mrežne eksternalije; Telecommunication industry||; ||Telekomunikacije