Priroda korporativnog upravljanja i učinka u uslovima vlasničke koncentracije - Leković, Božidar S; Marić, Slobodan M (Industrija, 2016)
Centralno istraživačko pitanje i svrha rada usmerena je na analizu obima koncentracije vlasništva akcionarskog kapitala u Republici Srbiji kao I međuzavisnost stepena koncentracija vlasništva akcionarskog kapitala i korporativnih performansi. U radu se nastoji dati odgovarajući odgovor na pitanje, koliko se postojeća koncentracija vlasništva kapitala promenila u odnosu na prethodni period, odnosno na stepen koncentracije koji je važio na početku procesa tranzicije i privatizacije društvene imovine a koji je poslužio kao osnov formiranja korporativnog sektora. Odgovori na ova pitanja poslužiće da ukažu na prirodu korporativnog sektora u Republici Srbiji, kao i stepen razvoja tržišta hartija od vrednosti. Metode istraživanja podrazumevaju upotrebu parametarskih procedura što nalaže karakteristike odabranih varijbli i broj slučajeva u uzorku. U tom smislu koristiće se univarijantni ANOVA postupci i Pirsonov koeficijent korelacije.Opšti rezultati rada ukazuju da korporativni sektor u Republici Srbiji ostvaruje pozitivne rezultate ali koji nemaju adekvatnu tržišnu verifikaciju u prisustvu ekstremne vlasničke koncentracije i dominantnog uticaja većinskih ili malog broja velikih akcionara. Zahvaljujući privilegovanoj poziciji malog broja povlaštenih akcionara, koja se ostvaruje kao rezultat eksploatacije malih akcionara, pre svega usled nepostojanja ili nedovoljno razvijenog mehanizma pravne i institucionalne zaštite.
Keywords: Transition||; ||Tranzicija; Performance||; ||Učinak; Ownership Concentration||; ||Vlasnička koncentracija; Corporate governance||; ||Korporativno upravljanje