Liderstvo i etičko liderstvo u metalskoj industriji Srbije - Sajfert, Dragana; Nikolić, Milan; Ćoćkalo, Dragan; Đorđević, Dejan; Lazić, Jelena (Industrija, 2016)
Cilj istraživanja je bilo utvrđivanje kvaliteta relacija i razmene između lidera i sledbenika, kao i značaja etičkog liderstva u metalskoj industriji Srbije. Istraživanje je identifikovalo nekoliko značajnih preporuka za lidere i menadžere višeg nivoa o tome na šta treba posebno da se fokusiraju u svom radu. Pre svega, lideri treba da obraćaju pažnju na svoje zaposlene. To znači da treba da razumeju probleme sa kojima se zaposleni susreću u radu, da prepoznaju potencijale i sposobnosti zaposlenih, kao i da pokažu zaposlenima u kolikoj meri su zadovoljni njihovim radom. Pored toga, lideri moraju da budu pravični i da poseduju lični integritet. Samo na taj način lideri mogu da steknu i zadrže autoritet kod zaposlenih.
Keywords: Serbia||; ||Srbija; Metal Industry||; ||Metalska industrija; Ethical leadership||; ||Etičko liderstvo; Leadership||; ||Liderstvo