Doprinos turističke industrije rastu BDP-a u zemljama zapadnog Balkana - Čerović, Slobodan; Knežević, Miroslav; Matović, Vladimir; Brdar, Ivana (Industrija, 2015)
Turistička industrija beleži različite ekonomske, društvene, političke i druge uticaje koji joj obezbeđuju važnu poziciju u ukupnom privrednom razvoju velikog broja zemalja. Analiziranje dostupnih podataka o kretanju turista i noćenjima koja su ostvarili u zemljama koje smo posmatrali navelo nas je da naše istraživanje usmerimo ka izračunavanju doprinosa turizma ukupnom ekonomskom rastu. Koristeći modifikovanu metodologiju koju su upotrebili Brida, Pereyra i Deves (2008), za izračunavanje stope rasta realnog GDP-a i doprinosa turizma ukupnom ekonomskom rastu, u ovom radu smo pokazali da turizam, uprkos kontinuiranom povećanju broja stranih turista, ima skroman direktni doprinos ukupnom ekonomskom rastu zemalja Zapadnog Balkana (Srbija, Makedonija, Crna Gora). Stepen doprinosa turizma ekonomskom rastu u posmatranim zemljama je različit i značajno vezan za raznovrsnost i kvalitet ponude (najveći doprinos ekonomskom rastu turizam ima u Crnoj Gori a najmanji u Makedoniji)
Keywords: Economic Growth||; ||Ekonomski rast; Tourism||; ||Turizam; Western Balkans||; ||Zapadni Balkan; GDP||; ||GDP; Economic impact||; ||Ekonomski uticaj; Tourism industry||; ||Turistučka industrija