Lenovo kupio jedinicu za proizvodnju x86 low-end servera kompanije IBM - Singh, Netra Pal (Industrija, 2015)
Ovaj rad predstavlja analizu ključnih događaja, uticaja i pitanja u vez iIBM-ove jedinice za proizvodnju x86 low-end server koju je kupio Lenovo. Analiza obuhvata (i) odobrenje postignutog dogovora od strane regulatornih tela SAD-a, Kanade, Indije i Kine, (ii) zabrinutost ministarstava SAD-a za bezbednost, (iii) cene postignutog dogovora, (iv) mogući uticaj na IBM u budućnosti, i (v) mogućnosti da Lenovo ponovi uspeh u kupovini ThinkPad poslovanja IBM-a. Rad predstavlja analizu kvalitativnih podataka i vremenskih serija kvantitativnih podataka. Kvalitativni podaci se uglavnom sastoje od različitih događaja pre i posle kupovine jedinice za proizvodnju x86 servera IBM-a. Kvantitativni podaci su analizirani u odnosu na parameter rasta ukupnog serverskog poslovanja i serverskog poslovanja firme Lenovo. Istraživački rad takođe pokušava da sazna odgovor na 9 istraživačkih pitanja u vezi sa uticajem na eko-sisteme firmiI BM i Lenovo. Analiza dovodi do zaključka da IBM nije u stanju da upravlja svojim tradicionalnim i dobro prihvaćenim proizvodima nasuprot žestokoj konkurenciji i slaboj potražnji, ali će Lenovo ipak uspeti u tome. Postignut dogovor je bio finansijska potreba za IBM i strateško proširenje na novatržišta za Lenovo.
Keywords: Cloud technologies||; ||Tehnologije “klauda"; Lenovo||; ||Lenovo; IBM||; ||IBM; ThinkPad||; ||ThinkPad; x86 server||; ||x86 server