Anomalna forvard premija kursa evra - Božović, Miloš; Talijan, Miloš (Industrija, 2015)
Teorijski posmatrano, fluktuacije u valutnim kursevima trebalo bi da zavise pozitivno od kamatnog diferencijala. U ovom radu se empirijski ispituje da li ovakva veza postoji između kursa EUR/RSD i odgovarajućih kamatnih stopa na međubankarskom tržištu. Ocene dobijene na osnovu modela linearne regresije, na dnevnim podacima u periodu između 2008. i 2015. godine, ukazuju na to da je pomenuta veza zapravo negativna, saglasno anomaliji forvard premije. Rezultat opstaje na različitim vremenskim horizontima. Predvidivost kursa se akumulira vremenom. Nepokriveni kamatni paritet ne važi.
Keywords: Fundamentals||; ||Fundamenti; Predictability||; ||Predvidivost; Forward premium||; ||Forvard premija; Interest Rate||; ||Kamatna stopa; Exchange rate||; ||Valutni kurs