Strukturne promene prerađivačke industrije na nivou oblasti - Srbija i nove članice EU - Savić, Ljubodrag; Bošković, Gorica; Mićić, Vladimir (Industrija, 2015)
Istraživanje u ovom radu usmereno je na strukturne promene na nivou oblasti prerađivačke industrije. Cilj istraživanja jeste da ukaže na značaj efikasnih strukturnih reformi prerađivačke industrije Srbije, tačnije da ukaže na veličinu, intenzitet, brzinu i pravace sprovedenih promena njene strukture. U radu su korišćeni osnovni pokazatelji strukturnih promena, odnosno kretanje učešća zaposlenosti i dodate vrednosti. Veličina promena analizira se standardnom devijacijom i disperzijom stopa rasta, a intenzitet promena elastičnošću stopa rasta oblasti. Korelaciona analiza koristi se za utvrđivanje pravaca i prirode povezanosti strukturnih promena između oblasti, dok je pravac promena pokazan Spearmanovim koeficijentom korelacije rangova njihovih stopa rasta. Za istraživanje brzine i obrazaca stukturnih promena korišćen je Indikator strukturnih promena. Na nivou oblasti, primenom metoda komparacije, analiziraju se razlike u pravacima, brzini i obrascima stukturnih promena srpske prerađivačke industrije sa novim članicama EU za koje postoje uporedivi podaci (Bugarska, Rumunija, Mađarska, Češka, Poljska, Slovenija i Slovačka. Rezultati istraživanja pokazuju da su stope rasta bile više u onim oblastima u kojima su reforme bile obuhvatnije, brže, intenzivnije i koje su efikasno dovedene do kraja.
Keywords: Employment||; ||Zaposlenje; Added value||; ||Dodata vrednost; Structuralism||; ||Strukturalizam; Industries||; ||Industrija; Manufacture||; ||Proizvođač