Uticaj regulative na nezaposlenost mladih: pokazatelji iz Evropskih zemalja - Zubović, Jovan; Zdravković, Aleksandar; Pavlović, Dejana (Industrija, 2015)
Privredna kretanja u poslednjih nekoliko godina su dovela do rasta nezaposlenosti širom Evrope. Taj trend je posebno izražen kod mladih. U isto vreme, negativni demografski trendovi u većem broju zemalja pokazuju da se broj mladih smanjuje. Problemi kod mladih predstavljaju refleksiju budućeg stanja nacije. Samim time se pojavljuje potreba da se analizira da li država preko raspoloživih mehanizama može da utiče na smanjenje nezaposlenosti mladih. U ovom radu autori su analizirali uticaj tri grupe faktora na stopu nezaposlenosti mladih primenom višestruke regresione analize uz kontrolu dugoročnih determinanti nezaposlenosti. Rezultati pokazuju da najveći uticaj na nivo nezaposlenosti ima poreska stopa na niske zarade, i to pre svega u srednjem roku. Faktori vezani za opštu stopu nezaposlenosti, kao ni ostali demografski faktori nisu pokazali statistički značajan uticaj na srednjoročnu i dugoročnu nezaposlenost mladih.
Keywords: Labour Market Regulations||; ||Regulativa na tržištu rada; Demographic Factors||; ||Demografski faktori; Youth unemployment||; ||Nezaposlenost mladih; Youth||; ||Mladi; Unemployment||; ||Nezaposlenost