Regionalni trgovinski i investiciono-integracijski rezultati u okviru Strategije Jugoistočna Evropa 2020 - Efremov, Krum; Majstoroska, Jasmina; Petrovska, Ilijana; Bojadjiev, Marjan (Industrija, 2015)
Cilj ovog rada je da se analizira nivo i dimenzije sprovođenja trgovinskih i investiciono-integracijskih ciljeva u Strategiji Jugoistočna Evropa (JIE) 2020 u zemljama Jugoistočne Evrope (Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija). Glavni ciljevi definisani Strategijom JIE 2020 su povećanje intraregionalne trgovine robom preko 140% i povećanje ukupnog godišnjeg priliva Stranih Direktnih Investicija (SDI) u regionu za najmanje 160%. Regionalna saradnja je jedan od važnih elemenata u stvaranju novih odnosa u Jugoistočnoj Evropi, koja će doneti političku stabilnost i ekonomski razvoj, koji su važni preduslovi za zemlje ovog regiona u njihovom procesu pristupanja EU. Metodologija istraživanja ovog dokumenta je komparativna analiza kvantitativnih podataka i pregled proteklih godina objavljenih zvaničnih izveštaja i naučnih članaka. Autori će obezbediti ažurirani pregled situacije u zemljama Jugoistočne Evrope sa kritičkom analizom različitih odgovarajućih akcija i projekata neophodnih za postizanje ciljeva Strategije JIE 2020 za stub integrisani rast. Ovo istraživanje ima dodatnu vrednost kao naučno istraživanje u oblasti trgovine i investicija i daje preporuke za dalji rad kreatora politike.
Keywords: Integrated growth||; ||Integrisani rast; Competitiveness||; ||Konkurentnost; Economic Growth||; ||Ekonomski rast; South East Europe 2020 Strategy||; ||Strategija Jugositočna Evropa 2020; Trade||; ||Trgovina; Region||; ||Region; Investment||; ||Investicije