Determinante cene stanova novogradnje u Srbiji - Nikolic, Ivan (Industrija, 2015)
Rad analizira determinante cena stanova novogradnje u Srbiji na panel podacima iz 24 grada u periodu 2011-2014. Rezultati su pokazali da na cene stanova novogradnje prvenstveno utiču rast stanovništva i masa isplaćenih realnih zarada kao reprezent dohotka stanovništva, dok sa padom efektivne kamatne stope na stambene kredite raste cena stanova novogradnje. Ocene ostalih objašnjavajućih promenljivih, kao što su nivo razvijenosti gradova, geografska udaljenost od Beograda ili dinamika privredne aktivnosti merena kretanjem realnog BDP-a, uprkos očekivanom znaku, pokazale su se kao statistički nesignifikantne za cene stanova novogradnje.
Keywords: Real estate market||; ||Tržište nekretnina; Price||; ||Cena; Dwellings||; ||Stanovi