Društvena odgovornost u elektronskoj trgovini: uticaj na zadovoljstvo i lojalnost korisnika internet promocije turističkih usluga - Maric, Tijana Jovica; Nikolic, Ivica; Maric, Radenko Milos; Dzeletovic, Milenko (Industrija, 2015)
Cilj ovog rada je da se na bazi teorijskog i empirijskog istraživanja utvrdi da li se i u kojoj meri primena koncepta društvene odgovornosti u elektronskoj trgovini i marketingu odražava na zadovoljstvo i lojalnost potrošača koji se opredeljuju za on-line kupoprodaju. Osnovni zadatak je da na primeru globalne on-line kupovine i prodaje turističkih usluga testiramo osnovnu hipotezu o postojanju statistički značajne povezanosti između primene koncepta društvene odgovornosti i zadovoljstva i lojalnosti potrošača. Sprovedeno je empirijsko istraživanje na uzorku od 409 ispitanika iz izabranih zemalja: Srbije, Turske, Egipta, Italije i Španije. Za tumačenje dobijenih rezultata i utvrđivanje stepena povezanosti između navedenih varijabli korišćen je koeficijent kontigencije i Pearson-ov koeficijent korelacije. Na osnovu sagledavanja dobijenih rezultata, testiranje je pokazalo da postoji značajna statistička povezanost između primene koncepta društvene odgovornosti i zadovoljsta i lojalnosti potrošača. Na bazi takvih rezultata predložene su mere neophodne za definisanje modela društveno odgovornog poslovanja u elektronskoj trgovini koji će biti opšte obavezujući za sve on-line oglašivače. Predlozi za buduća istraživanja dati su u radu.
Keywords: E-commerce||; ||Elektronska trgovina; Responsibility||; ||Odgovornost; Internet||; ||Internet; Customers||; ||Potrošači