Znanje i kvalitet kao faktori unapređenja poslovanja i konkurentnosti - rezultati istraživanja iz Srbije - Cvjetkovic, Milena (Industrija, 2015)
Rad se bavi analizom znanja i kvaliteta kao ključnih faktora unapređenja poslovanja i konkurentnosti. Cilj rada je da se utvrde relacije između kvaliteta na nivo poslovanja i konkurentnosti i relacije između ulaganja u znanje, obuku i razvoj zaposlenih na unapređenje kvaliteta poslovanja. U radu je prikazano istraživanje sprovedeno među rukovodiocima preduzeća u Srbiji, gde se na osnovu njhovih stavova i mišljenja ocenio nivo poslovanja i konkurentnosti, spremnost preduzeća da ulaže u znanje, značaj obuke i razvoja zposlenih i unapređenja kvaliteta. Korelacionom analizom utvrđeni su međusobni odnosi posmatranih varijabli. Regresionim modelom utvrđen je značaj uticaja datih varijabli, gde je utvrđeno da najveći značaj na poboljšanje konkurentske sposobnosti srpskih preduzeća ima unapređenje aspekata kvaliteta. Značaj istraživanja se ogleda u rezultatima koji mogu poslužiti menadžerima preduzeća u Srbiji, kao smernice za unapređenja poslovanja i konkurentnosti.
Keywords: competitiveness||; ||konkurentnost; business operations promotion||; ||unapređenje poslovanja; quality||; ||kvalitet; Knowledge||; ||znanje