Efekat investiranja na finansijski i sportski rezultat - Mijatovic, Predrag; Pavlović, Vladan; Milačić, Ljubiša (Industrija, 2015)
Rad ima za cilj da istraži vezu između ulaganja, finansijskog rezultata i sportskog rezultata i da oceni relativnu efikasnost srpskih fudbalskih klubova. U tom smislu, dva postulata su ispitana: prvo, ulaganja u fudbalske klubove dovodi do boljeg sportskog rezultata; drugo, ulaganje u fudbalske klubove dovodi do jače finansijske pozicije. U radu su primenjene korelaciona analiza i analiza obavijanja podataka (CCR model). Trinaest fudbalskih klubova je obuhvaćeno analizom koji predstavljaju osamdeset procenata klubova koji se takmiče u 1. Srpskoj fudbalskoj Ligi. Analiza je rađena za period 2009-2011 koji uključuje sezone 2009-2010, 2010-2011 i 2011-2012. Visoka pozitivna korelacija između ulaganja i sportskog rezultata je nađena samo kod klubova na vrhu tabele, dok ekonometrijska analiza nije pokazala značajnu korelaciju. Rezultati takođe pokazuju da ne postoji veza između ulaganja i neto prihoda. Analiza tehničke efikasnosti potvrdila je ove zaključke i otkriva da su najbolji fudbalski klubovi obično i najudaljeniji od granice efikasnosti.
Keywords: Investment||; ||Investicija; Football||; ||Fudbal; Correlation||; ||Korelacija; Analysis||; ||Analiza