Da li je kvalitet visokoškolskih ustanova postoji u zemljama Zapadnog Balkana? - Živaljević, Aleksandra; Vrcelj, Nikolina; Tošović-Stevanović, Aleksandra (Industrija, 2015)
Rad je zasnovan na istraživanju sprovedenom u novembru 2013. godine u 120 visokoškolskih ustanova Zapadnog Balkana koje je imalo za cilj da pruži saznanja o modelima koje ove ustanove koriste kako bi obezbedile i unapredile kvalitet, kao i da pokaže da li primenjeni modeli dovode do ispunjavanja kritičnih uslova za kontinualno unapređivanje kvaliteta. Podaci su prikupljani struktuiranim upitnicima koji su se sastojali od 24 pitanja vezana za 2 prethodno postavljene hipoteze. Prikupljeni podaci su obrađeni Studentovim t testom kako bi se uvidelo da li postoji značajna razlika između grupa visokoškolskih ustanova koje koriste različite modele, a zatim i između privatnih i državnih ustanova. Autori smatraju da postojeća pravila u pogledu načina organizovanja i funkcionisanja visokoškolskih ustanova ne obezbeđuju dovoljan podsticaj za ispunjavanje kritičnih uslova za kontinualno unapređivanje kvaliteta viskokoškolskih ustanova. Zakonski okvir i obavezna akreditacija, koju sprovode vladine institucije, vode visokoškolske ustanove ka ispunjavanju formalnih zahteva, udaljavajući ih od suštine menadžmenta kvalitetom tj. od samokritičnosti i motivacije da konstantno ostvaruju bolje rezultate od prethodnih, te im stvaraju lažnu sliku o postizanju kvaliteta kroz usaglašavanje sa formalnim kriterijumima.
Keywords: Process||; ||Proces; Higher education institution||; ||Visokoobrazovane ustanove; Quality management||; ||Menadžment kvalitetom; Standardization||; ||Standardizacija; Knowledge management||; ||Menadžment znanja