Veza između dizajna i utaje poreza u Srbiji: novi empirijski pristup standardnom teorijskom modelu - Randjelovic, Sasa (Industrija, 2015)
U ovom radu se istražuje uticaj promene stope poreza na dohodak građana i intenziteta progresivnosti na nivo utaje poreza na dohodak od rada u Srbiji, koristeći mikrosimulacioni model poreskih i socijalnih politika i metode ekonometrijske analize, na podacima iz Ankete o životnom standardu iz 2007.godine. U radu se po prvi put, koristeći koncept efektivnih graničnih poreskih stopa (EGPS), uvodi pretpostavka da odluka pojedinca o utaji poreza ne zavisi od njegovog dohotka posle oporezivanja, već od njegovog raspoloživog dohotka. Rezultati pokazuju da elastičnost utaje poreza u odnosu na EGPS iznosi -0,3 - što je u skladu sa Jicakijevom teorijom utaje poreza, te da sklonost ka utaji opada sa rastom zarada, a da se povećava sa rastom dohotka od samostalne delatnosti. Rezultati takođe pokazuju da bi uvođenje prihodno neutralnog sistema progresivnog oporezivanja dohodaka od rada dovelo do rasta utaje poreza za 1 procentni poen.
Keywords: Tax evasion||; ||Utaja poreza; Tax reform||; ||Poreska reforma; Dual income tax||; ||Dualni porez na dohodak građana; Effective marginal tax rate||; ||Efektivna granična poreska stopa