Modeliranje i predviđanje deviznog kursa: komparacija zemalja Istočne Evrope i razvijenih zemalja - Miletić, Siniša (Industrija, 2015)
Osnovni cilj ovoga rada jeste testiranje hipoteze da su devizni kursevi u zemljama u razvoju osetljiviji na negativne šokove u odnosu na pozitivne i da razvijene zemlje ne pokazuju isti obrazac, bar ne sa istim intenzitetom. U cilju merenja tržišnih rizika primenjeni su simetrični GARCH model kao i tri asimetrična GARCH modela. Tačnost prediđanja volatilnosti deviznih kurseva ocenjena je primenom nekoliko najčešće korišćenjih kriterijuma: Mincer-Zarnowitz-ovog regresionog testa i Diebold i Mariano testa (DM test). Dnevni prinosi deviznih kurseva HUF/USD, RON/USD i RSD/USD za zemlje istočne Evrope i, EUR/USD, GBP/USF i JPY/USD za razvijene zemlje analizirani su u periodu od 03. januara 2000 do 15. aprila 2013 godine. Ocenjeni rezultati potvrđuju superiornost GARCH modela u poređenju sa ostalim modelima. Rezultati predviđanja uslovne volatilnosti pokazuju da GARCH modeli poseduju superiornije performance predviđanja kako u zemljama Istočne Evrope tako i u razvijenim zemljama. Samo u slučaju rumunskog leja TGARCH model se pokazao kao superiornijim modelom predviđanja uslovne varijanse u odnosu na simetrični GARCH model.
Keywords: Diebold and Mariano test (DM test)||; ||Diebold i Mariano test (DM test); Mincer-Zarnowitz regression based test||; ||Mincer-Zarnowitz-ev regresioni test; Developed countries||; ||Razvijene zemlje; EEC countries||; ||zemlje Istočne Evrope; GARCH models||; ||GARCH model; Volatility||; ||Nestalnost; Exchange rate||; ||Kurs