Biti ili juaniti: Trend u evoluciji međunarodnog monetarnog sistema - Malovic, Marko G (Industrija, 2014)
Nadovezujući se na skorašnji talas istraživačkih napora u međunarodnim finansijama, ovaj rad preispituje potencijal kineskog juana da postane vodeća svetska valuta. Nakon analize istorijske perspektive i tekućeg stanja stvari u de facto tripartitnom globalnom monetarnom sistemu, dužna pažnja je posvećena kako eksternim tako i internim preprekama internacionalizaciji „crvendaća“. U svetlu potreba za rebalansiranjem valutne strukture deviznih rezervi zemalja u razvoju, kao i u kontekstu interesa same NR Kine, uloga specijalnih prava vučenja, bitnovčića, monetarnog zlata i sličnih supstituta dolaru takođe je uzeta u razmatranje. Ne prenebregnuvši činjenicu da tzv. Trifinova dilema ostvaruje spektakularan povratak kao jednako zbunjujući odraz iz vizure ne samog dolara i SAD, već opcija kojima raspolažu emitenti valuta koje bi trebalo da ga uzurpiraju na svetskom valutnom tronu,  ukoliko globalna recesija i recidivi svetske finasijske krize uskoro ne iščeznu, juan može postati jedna od vodećih međunarodnih rezervnih valuta za svega desetak godina.
Keywords: Monetary gold||; ||Monetarno zlato; SDR||; ||Specijalno pravo vučenja; Floating exchange rate||; ||Plivajući devizni kurs; Capital controls||; ||Kontrola međunarodnog kretanja kapitala; Currency||; ||Valuta; Trade invoicing||; ||Fakturisanje međunarodne trgovine; Global currency status||; ||status globalne valute; Renminbi||; ||Renminbi