Generički benčmarking u cilju unapredjenja performansi klastera u Srbiji - Krstić, Bojan D; Stanisavljevic, Nevena; Stanisic, Tanja (Industrija, 2014)
Pomoću generičkog benčmarkinga, klasterske organizacije mogu da smanje rizik i obezbede bolje iskorišćavanje svojih razvojnih potencijala. Svrha rada jeste utvrđivanje metodološkog okvira za benčmarking klasterskih organizacija u Srbiji. Proučavanje procesa formiranja, funkcionisanja i razvoja klasterskih organizacija, kao i postojećih benčmarking metodologija klasterskih organizacija u Evropi, iskorišćeno je za postavljanje prilagođenog metodološkog okvira za benčmarking u ovom radu. Upotrebna vrednost prikazane metodologije verifikovana je kroz komparativnu studiju dve klasterske organizacije u Srbiji. Rezultat ove benčmarking analize klastera predstavlja, između ostalog, i determinisan set mera i akcija za poboljšanje performansi Medical Start up klasterske organizacije. Istrazivanje je korisno ne samo kreatorima regionalnih razvojnih politika, jer pruža benčmarking metodologiju, već i menadžmentu klasterskih organizacija u Srbiji koje dobijaju alat čija kontinuirana primena može da omogući unapređenje performansi članica klastera i klasterske organizacije u celini.
Keywords: Activity||; ||Aktivnost; Process||; ||Proces; Benchmarking||; ||Benchmarking; Performance||; ||Performanse; Cluster||; ||Klaster; Organization||; ||Organizacija