Uticaj deviznog kursa na stopu prinosa akcija u istočno-evropskim zemljama u razvoju– pristup preko kvantilne regresije - Živkov, Dejan; Njegić, Jovan; Markelić, Jelisaveta (Industrija, 2014)
Ovaj rad istražuje vezu između stopa prinosa akcija i promena deviznog kursa u četiri istočno-evropske zemlje (Srbiji, Poljskoj, Mađarskoj i Češkoj) upotrebljavajući nedeljne podatke od januara 2003 do juna 2013. U ekonomskoj literaturi dve teorije objašnjavaju tu vezu – model na bazi toka i medel ravnotežnog portfolio, međutim bez konačnog i definitivnog zaključka koja teorija preovlađuje. Uzimajući u obzir relativno širok uzorak koji obuhvata i period svetske ekonomske krize, empirijski podaci koji su upotrebljeni su kompromitovani zbog prisustva strukturnih lomova i empirijske raspodele koja nije normalna. Kako bismo izbegli pristrasnost ocenjenih parametara i pogrešne zaključke, autori su opotrebili četiri ADL(2,2) modela ocenjena uz pomoć metode kvantilne regresije koja je otporna na problem raspodele koja ne prati normalnu distribuciju. Rezultati ukazuju da je veza između tih varijabli u skladu sa modelom ravnotežnog portfolio u tri od četiri analizirane zemlje.
Keywords: East European countries||; ||Istočno-evropske zemlje; Quantile regression||; ||Kvantna regresija; Stock||; ||Zalihe; Exchange rate||; ||Kurs