Uticaj uslužnih robota na izgaranje zaposlenih u ugostiteljskoj industriji: Empirijsko istraživanje - Lukić Nikolić, Jelena; Ostojić, Ivana; Labus, Pero (Industrija, 2026)
Apstrakt: Rad ima za cilj da istraži uticaj uslužnih robota na dobrobit zaposlenih u ugostiteljskoj industriji, s posebnim fokusom na ključne dimenzije izgaranja zaposlenih: emocionalnu iscrpljenost, depersonalizaciju i lični osećaj postignuća. Empirijski podaci su prikupljeni pomoću onlajn upitnika na koji je odgovorilo ukupno 1.234 zaposlenih u ugostiteljskim objektima u četiri zemlje jugoistične Evrope: Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine. Rezultati Mann-Whitney U-testa pokazali su statistički značajne razlike. Zaposleni koji rade sa uslužnim robotima iskazali su niži nivo emocionalne iscrpljenosti i depersonalizacije u poređenju sa zaposlenima koji ne koriste uslužne robote, dok su istovremeno doživeli manji osećaj ličnog postignuća. Dobijeni rezultati ukazuju na kompleksnost uticaja robota na dobrobit zaposlenih, jer iako roboti mogu da smanje emocionalni stres i distanciranje, mogu da izazovu i smanjeni osećaj ličnog postignuća. Rezultati ističu značaj uravnoteženog pristupa u procesu integracije robota u ugostiteljstvu, kako bi se obezbedila sinergija između tehnološkog napretka i dobrobiti zaposlenih. Zaključci imaju značajne implikacije za buduću primenu uslužnih robota u ugostiteljstvu i postavljaju čvrste temelje za dalja istraživanja i optimizaciju njihovog uvođenja u radne procese.
Keywords: Ključne reči: uslužni roboti, izgaranje zaposlenih, emocionalna iscrpljenost, depersonalizacija, ugostiteljska industrija