Blockchain kao pokretač inovacija u FinTech industriji i savremenim finansijskim tržištima - Dimic, Maja; Knezevic, Nikola; Arsenijevic, Olja (Industrija, 2025)
Apstrakt: Ovaj rad ima za cilj da analizira ulogu blockchain tehnologije u transformaciji finansijskog sektora, sa posebnim osvrtom na njenu primenu u okviru FinTech rešenja i njen potencijal da utiče na strukturne promene na finansijskim tržištima. Finansijsko-tehnološki sektor (FinTech) u poslednjoj deceniji beleži intenzivan rast, uz značajno preoblikovanje tradicionalnih finansijskih usluga putem digitalnih inovacija. Ovaj razvoj karakteriše integracija tehnologija koje omogućavaju nove oblike pristupa finansijskim proizvodima i uslugama, uključujući onlajn bankarstvo, mobilna plaćanja i digitalne platforme za kreditiranje. Paralelno sa tim, beleži se i snažan rast investicija u tehnološke inovacije unutar finansijskog sektora, što ukazuje na visok nivo tržišnog i institucionalnog interesa za FinTech rešenja. U okviru ovog procesa digitalne transformacije, blockchain tehnologija se izdvaja kao disruptivna infrastruktura sa potencijalom da redefiniše operativne, sigurnosne i regulatorne aspekte savremenih finansijskih sistema. Njene ključne karakteristike: decentralizacija, nepovratnost zapisa i transparentnost, omogućavaju ubrzanje transakcija, smanjenje transakcionih troškova, eliminaciju posrednika i unapređenje sigurnosti finansijskih operacija. Posebnu pažnju u analizi savremenih FinTech inovacija zaslužuju pametni ugovori i decentralizovane finansije (DeFi).