Međusobna uslovljenost parametara makroekonomske stabilnosti: Primer Zapadnog Balkana - Lojanica, Nemanja (Industrija, 2025)
Osnovni cilj ovog rada jeste da istakne glavne tipove kauzalnosti između ekonomskog rasta, inflacije i nezaposlenosti, kao i da preispita osnovne zakonomernosti povezane sa ovim varijablama. Za ispitivanje potencijalne zavisnosti među varijablama korišćen je uzorak zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Severna Makedonija, Srbija, Bosna i Hercegovina) za period od 1995. do 2024. godine. Kao odgovarajući metodološki okvir primenjeni su panel kointegracija, Mean Group (MG) kointegraciona tehnika i panel test kauzalnosti. Istraživanje je potvrdilo postojanje kointegracije među varijablama. Ključni nalaz odnosi se na pozitivan i statistički značajan uticaj inflacije na ekonomski rast, kao i na kauzalnost koja ide od inflacije ka ekonomskom rastu. Rezultati su u skladu sa stavom da je umeren nivo inflacije na kratak rok povezan sa ekonomskim rastom, dok stabilan i održiv ekonomski rast zahteva stabilnost cena. Iako benefiti umerenog rasta cena na kratki rok mogu biti efikasni, fokus treba da ostane na dugoročnom horizontu.