The Impact of Financial Literacy Dimensions on Youths’ Financial Well-Being - Susanto, Alicia Caitlyn (Industrija, 2025)
Svrha istraživanja je procena kako finansijska pismenost utiče na dobrobit mladih u skladu s Teorijom planiranog ponašanja (TPB). Ovoistraživanje osmišljeno je kako bi se istražilo na koji način teorijska koncepcija funkcioniše u kontekstu mladih u Indoneziji. Statistička analiza sprovedena je na uzorku od 150 ispitanika. Za istraživanje odabrano je modeliranje metodom parcijalnih najmanjih kvadrata - strukturnih jednačina (PLS-SEM). Finansijski stav pozitivno utiče na finansijsku dobrobit. Finansijsko blagostanje takođe je pod uticajem finansijskog ponašanja. Međutim, finansijsko znanje nema uticaja na finansijsku dobrobit. Nalazi istraživanja doprinose literaturi dodavanjem još jedne empirijske potvrde iz gledišta mladih u Indoneziji. Ovo istraživanje takođe doprinosi unapređenju znanja u vezi sa finansijskom pismenošću mladih. Moglo bi pomoći vladama u donošenju odluka o finansijskoj dobrobiti mladih. Štaviše, ističe smer u kojem vlada ili kreatori politika mogu promicati finansijsku pismenost mladih i njihovu dobrobit.
Keywords: financijska pismenost; financijski stav; financijsko ponašanje; financijsko znanje; financijsko blagostanje