English - Đoković, Goran; Jovanović, Saša; Čelik, Petar (Industrija, 2025)
Sažetak: Imajući u vidu rastući značaj preduzetništva i njegov sveobuhvatan doprinos različitim sektorima, cilj ovog rada je da naglasi ulogu obrazovanja u sticanju znanja i veština koje su ključne za razvoj preduzetničkog načina razmišljanja i prakse. Takođe se ističe pozitivan uticaj razvoja preduzetničkih kompetencija na studente. Istraživanje kombinuje detaljan pregled relevantne literature o preduzetničkom obrazovanju sa empirijskim istraživanjem koje ispituje stavove diplomiranih studenata iz Republike Srbije. Analiza i interpretacija podataka obuhvatila je deskriptivnu statistiku, korelacionu metodu i regresioni model. Rezultati su pokazali da preduzetnička nastava i podrška značajno utiču na preduzetničke ishode, kao što su veštine upravljanja rizikom, preduzetnički način razmišljanja i sposobnost kreiranja vrednosti za druge.Ključne reči: preduzetništvo, preduzetničko obrazovanje, preduzetničke kompetencije, preduzetnički način razmišljanja
Keywords: preduzetništvo, preduzetničko obrazovanje, preduzetničke kompetencije, preduzetnički način razmišljanja