Poslovni inkubatori kao deo modela razvoja preduzetničkih ekosistema: Pregled literature i poslovne prakse - Milošev, Vladimir; Ćoćkalo, Dragan; Marić, Dubravko (Industrija, 2025)
Na osnovu empirijskih dokaza i primera poslovnih inkubatora iz različitih regiona, ova studija daje pregled rastućeg značaja poslovnih inkubatora u preduzetničkim ekosistemima kao strukture za podršku inovacijama i ekonomskom razvoju. Oslanjajući se na revolucionarna istraživanja, ovaj rad ima za cilj da razjasni takvu dinamiku uz ispitivanje njihovih efekata na preduzetničke napore, predlažući sofisticiranu analizu uticaja novih tehnoloških i organizacionih trendova na ulogu biznis inkubatora. Studija ispituje poslovne inkubatore kao sisteme podrške u okviru preduzetničkih ekosistema, naglašavajući njihovu evoluciju, važne faktore uspeha i trendove u nastajanju. Korišćen je pristup mešovitih metoda, kombinujući sistematski pregled literature sa uporednom analizom studija slučaja da bi se identifikovale ključne teme. Ovo istraživanje se oslanja na empirijske dokaze i studije slučaja iz različitih geografskih konteksta, integrišući kvalitativne i kvantitativne podatke iz akademske literature i praktičnih izvora tokom poslednje decenije. Studija identifikuje strateško upravljanje, integraciju ekosistema i prilagodljivost tehnološkom napretku kao važne faktore za uspeh inkubacije. Otkriva da sektorski i korporativni inkubatori igraju sve važniju ulogu u oblikovanju preduzetničkih ekosistema, takođe unapređuje razumevanje evoluirajuće uloge poslovnih inkubatora i njihove integracije u preduzetničke ekosisteme, nudeći uvid za optimizaciju njihovog uticaja.
Keywords: poslovni inkubatori, model, preduzetnička infrastruktura, tehnološke inovacije, preduzetnički ekosistemi