Percepcija privatnih robnih marki u Republici Srbiji od strane potrošača - Macura, Nikola; Petrov, Viktorija; Nuševa, Daniela; Vukmirović, Goran; Vučenović, Sonja (Industrija, 2025)
Brendovi trgovinskih robnih marki imaju važnu ulogu u savremenoj ekonomski orjentisanoj potrošnji. Brendovi trgovinskih robnih marki imaju veliki tržišni udeo u razvijenim zemljama sa stopama tržišnog udela koji često prelaze 50% ukupnog tržišnog udela. To znači da je svaki drugi ili barem svaki treći kupljeni proizvod neka vrsta trgovinske robne marke. U ovom pravcu se kreće i tržište Republike Srbije, uz sve veću svest potrošača o prednostima koje im ovi brendovi pružaju. Značaj koji brendovi trgovinskih robnih marki imaju za identitet trgovačkih kompanija i njihove pozicije na tržištu postao je nezamenljiv. U okviru rada analizirani su rezultati ankete sprovedene na ispitanicima u dva grada u Republici Srbiji kako bi se ispitala njihova percepcija brendova trgovinskih robnih marki. Rezultati istraživanja su analizirani faktorskom analizom kao statističkom tehnikom redukcije podataka. Takođe, urađeni su i neparametarski testovi kako bi se utvrdila statistička značajnost razlika između različitih grupa uzoraka u pogledu brendova trgovinskih robnih marki u Srbiji. Cilj rada je da razjasni pojam trgovinske robne marke u savremenoj trgovini, da ukaže na neke predrasude o proizvodima pod ovim brendovima i da dodatno razjasni percepciju potrošača o brendovima privatne robne marke.
Keywords: Robna marka, Faktorska Analiza, Trgovina, Republika Srbija, Tržište