Faktori koji utiču na problematičnu aktivu u indijskom bankarskom sistemu: Analiza percepcije zaposlenih - Balyan, Sneha; singh, N P; Saraswati, (Industrija, 2025)
Apstrakt: Prisustvo neizvršnih sredstava (NIS) ima značajan uticaj na solventnost, profitabilnost i likvidnost banke. Ovo istraživanje ima za cilj da ispita percepciju zaposlenih u bankama o pojavljivanju NIS-a u SBI, ICICI, HDFC i PNB. Strukturirana anketa sprovedena je među zaposlenima u bankama kako bi se procenila njihova perspektiva o pojavljivanju NIS-a. Studija takođe identifikuje različite varijable koje utiču na NIS i pruža sugestije za ubrzanje njihove naplate. Rad identifikuje i analizira uzroke koji utiču na neizvršna sredstva (NIS) i predlaže odgovarajuće strategije za monitoring i kontrolu. Statistički alat SPSS korišćen je za testiranje faktorske analize. Studija upoređuje i analizira faktore koji utiču na NIS u oba sektora. Neki od identifikovanih razloga za NIS uključuju preusmeravanje sredstava u druge svrhe, neefikasno praćenje, nedostatak procene kreditnog rejtinga, ekonomska recesija, politički pritisak, itd.
Keywords: Ključne reči: Banke, Neizvršna sredstva (NIS), Zaposleni u bankama, Nedostatak iskusnog osoblja, Nedostatak informacija o zajmoprimcima.